5 способів, які допоможуть розвивати логіку

5 способів, які допоможуть розвивати логіку

Логічне мислення — дуже важлива навичка, яку має опанувати кожен дорослий і дитина. Чому? Тому що навички логічного мислення сприяють розвитку аналітичного мислення, здатності до міркування, вирішення проблем та розвитку інших навичок. Для дітей, які вивчають програмування – логіка невід‘ємна складова успішного опанування цього напрямку.

Ідея універсального комп'ютера, машини Т'юрінга, була винайдена в ході логічних досліджень. Інші математичні методи, наприклад рекурсивні визначення, широко використовуються в програмах. Теорія множин використовується в сучасних проектах баз даних. Але інформатика – це не лише програмування. Вона включає логічний і математичний аналіз програм. За допомогою такого аналізу можна оцінити кількість кроків, необхідних для правильної роботи програми. Логіка також відіграє роль у розробці нових мов програмування, а це необхідно для роботи в галузі штучного інтелекту та когнітивної науки.

У цій статті ми розповімо про 5 способів, які допоможуть вам та вашим дітям розвивати логіку:

  • Головоломки та логічні вправи

Безумовно, ігри – найкращий спосіб познайомити дитину з чимось новим. На курсах Funny Math та IT Math в IT-Univer ми з хлопцями та дівчатами займаємося логічними вправами: «одним розчерком», закономірності, домалювати елемент. За допомогою цих вправ діти розвивають: навички логічного мислення, навички планування, навички просторового сприйняття, навички математичного мислення та багато іншого. А головоломки, такі як танграм, завжди приносять дітям задоволення та користь, адже коли діти намагаються знайти відповіді на запитання, вони змушені мислити стратегічно та логічно.

  • Спілкування з іншими людьми

Спілкування з іншими людьми розширює світогляд дитини. Це допомагає дивитися на одні й ті самі ситуації під різним кутом. Заохочуйте бажання своїх дітей заводити нових друзів у школі, на гуртках або у парку поряд з будинком. Це не тільки допоможе покращити їхні навички логічного мислення, але також допоможе розвинути здорові соціальні навички.

  •  Творчість

Хоча прийнято вважати, що ліва півкуля нашого мозку відповідає за логічне мислення, творча діяльність, якою зокрема керує права півкуля нашого мозку, сприяє розвитку логічного мислення також. Тому здорово, коли дитина займається творчою діяльністю: малює, пише, грає на музичних інструментах тощо. Це допомагає генерувати оригінальні ідеї та нестандартно підходити до розв’язання задач. А вивчення нового інструменту, у свою чергу, потребує глибоких роздумів та концентрації.

  • Запитання

Один з найкращих способів розвитку логічного мислення — ставити питання про речі, які ви зазвичай сприймаєте як факт. Це допомагає дивитися на різні ситуації ширше.

Дорогою додому з дитиною ви можете грати в гру, коли ви починаєте речення, яке є результатом очевидного факту, а дитина закінчує його. Такі ігри допомагають не тільки розвивати логічне мислення, але й розвивають у дитини почуття відповідальності за свої дії. Наприклад:

Батько або мати: «Холодно, бо…»

Дитина: «…зараз зима/ сніг йде/ надворі дощ».

  • Читання та загадки

Ви можете покращити навички читання та логічного мислення своїх дітей, просто розгадуючи загадки. Є безліч загадок та книг, які сподобаються дітям. До речі, в нашому Instagram ми щотижня розв‘язуємо різні логічні задачі з дітьми та батьками.

Експериментуйте, пробуйте та не здавайтеся перед труднощами!

Діти, які мають сильні навички логічного мислення, успішно навчаються в школі, тому що можуть встановлювати причинно-наслідковий зв'язок і швидко знаходити відповіді на будь-які питання.