NFT-токени: що це і як вони працюють?

NFT-токени: що це і як вони працюють?

Сьогодні про NFT-токени гуде весь світ. Отже, спробуємо простими словами розказати, що це таке.

NFT-токен — унікальний цифровий сертифікат, який зберігається в блокчейні, гарантує оригінальність предмета і надає ексклюзивні права на нього. Це поняття прийшло зі світу криптовалюти.

Технологія Non Fungible Token (NFT) змінює правила гри. Незалежний токен — це цифрова монета, яку не можна замінити іншим токеном без зміни цінності та сутності об'єкта. NFT-токен порівнюють із картиною, яка може належати галереї, музею або приватній особі, але аудиторія може побачити її в каталозі або на виставці. NFT-токеном може стати що завгодно: від картини до аудіо.

Тепер не потрібні посередники (галереї, куратори) – достатньо викласти роботу на NFT-маркетплейс та отримати свої гроші. Нижче наведено список деяких NFT-майданчиків, які допоможуть вам зануритися в тему цифрового мистецтва.

  1. OpenSea
  2. Axie Marketplace
  3. Larva Labs
  4. Rarible
  5. KnownOrigin
  6. Foundation

Як це працює?

  1. Наприклад, автор виклав свою роботу на NFT-маркетплейсі й чекає, доки інтернет-користувачі почнуть тиражувати її в інтернеті. Чим популярніше NFT в мережі, тим більше охочих купити оригінал NFT-токена, а це означає, що і ціна буде вищою. Закон попиту та пропозиції у дії.
  2. Далі інтернет-користувач натрапив на арт художника, побачив у ньому потенціал та купив оригінальний NFT-токен.
  3. Художник отримав свій гонорар, а інтернет-користувач свою картину. Але це не все. Якщо новий власник вирішить продати роботу, її автор буде отримувати відсоток від кожного перепродажу.

В нашому Instagram ми зробили добірку NFT-токенів, які вже знайшли своїх покупців.

Загалом, для творчих людей NFT – це спосіб монетизувати свої вміння та розширити аудиторію. Через відсутність труднощів із логістикою, продавати витвори мистецтва стало простіше, ніж в офлайні.