Особливості навчального процесу в IT-Univer

Особливості навчального процесу в IT-Univer

Напевно, багато батьків хоча б раз під час пошуку курсів з програмування для своєї дитини стикалися з фразою «у нас викладають програмісти». Декілька років трендом у сфері позашкільної освіти (особливо в ІТ-сфері) є надання переваг вчителелю-практику, тобто працівнику ІТ-індустрії.

В IT-Univer всі тьютори мають педагогічну освіту. Чому наявність педагогічної освіти або декількох років практики у викладацькій діяльності є обов’язковою вимогою в IT-Univer?

Все просто: ми працюємо з дітьми й вважаємо, що навчати їх має людина, яка володіє певними педагогічними навичками (але не виключаємо й інших ситуацій). Звісно, хороший програміст може бути гарним викладачем. Але потрібно пам‘ятати, що для того, щоб процес навчання дитини був ефективний, потрібно не тільки знати предмет, але й вміти передати знання, відчувати процес засвоєння матеріалу дитиною, розуміти основи вікової психології та вибудовувати процес навчання відповідно до цих знань, володіти різноманітними інструментами та методиками навчання, мати здатність оцінити ефективність процесу засвоєння матеріалу дитиною та вчасно скоригувати процес. Розуміти як працює мозок (яким чином дитина сприймає та запам’ятовує інформацію) та багато інших навичок, які є необхідними умовами, щоб процес навчання був ефективним.

Програміст може чудово писати код, але не вміти пояснити дитині, відповідно до її віку, як саме він отримав такий результат. І тут річ не про те, що програмісту потрібно провчитися 6 років у закладі вищої освіти, але основні знання з педагогіки та вікової психології — є необхідною (але не достатньою) умовою, щоб процес навчання не перетворився в імітацію.

Роль освітніх проєктів сьогодні — підготувати дітей до життя, навчити їх критично мислити та аналізувати, навчити їх вчитися та опрацьовувати ті обсяги інформації, які вони отримують звідусіль, вибирати необхідне та встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

А найголовніше в нашому випадку — вивчати програмування із задоволенням.

Щиро дякуємо нашим тьюторам за їх вклад в наших дітей і наше майбутнє!