Поради щодо користування гаджетами для дітей та батьків

Поради щодо користування гаджетами для дітей та батьків

Гаджети – це невіддільна частина сучасних дітей, а життя серед smart-пристроїв – реалії нового покоління digital natives.

У більшості батьків зараз гостро стоїть питання про те, як досягти здорових відносин між гаджетами та дітьми. Ми будемо намагатись у цій статті відповісти на це запитання, спираючись на думку експертів у галузі психології та етики.

  • Пам'ятайте, що ви приклад для ваших дітей і правил повинні дотримуватися всі члени сім'ї

Розповідати сучасному підлітку про шкоду гаджетів досить складно, коли ми, дорослі, регулярно цим користуємось. Поспостерігайте за собою як часто ви перевіряєте пошту, соціальні мережі, чи є у вас хобі та вільне проведення часу без гаджетів?

Важливим є те, щоб навчити дитину як правильно користуватися улюбленими пристроями та встановити правила та межі, які поважатимете як ви, так і дитина, а не заборони.

  • Створіть вдома зону, в якій проводитимете час без смартфонів та ноутбуків

Звичайно, зараз це зробити набагато складніше, але якщо ваша сім'я має таку можливість, то виділити «острівці» вдома, в яких не буде гаджетів — хороша ідея. Наприклад, це може бути спальня. Розкажіть дитині, що телефони, планшети, ноутбуки можуть бути будь-де, крім цієї кімнати. Також важливо подбати про те, щоби час перед сном дитина проводила в спокійній атмосфері без гаджетів. Тут важливо повернутись до першого пункту. Ви — приклад і авторитет для дитини і якщо ви кажете їй, що треба засинати, а самі перевіряєте пошту, відповідаєте в месенджерах або гортаєте стрічку соціальних мереж, то встановлені правила не працюватимуть.

  • Під час реального спілкування слід уникати віртуального

Тут все просто: розкажіть дитині, що якщо в неї зустріч із друзями, то паралельне спілкування під час розмови у віртуальному світі — неповага до співрозмовника. Людина буде думати, що вона вам не цікава і не важлива.

  • Режим «без звуку» у школі

З дитиною варто поговорити про те, що якщо не трапляються форс-мажори, то зателефонувати батькам чи відповісти у месенджерах друзям можна на перерві. Під час офлайн занять в IT-Univer ми запровадили власну систему «мобільний банк». Діти здають свої телефони під час уроку тьютору та кожному присвоюється номер. Наприкінці уроку рандомно вибираємо того, кому дістануться додаткові фішки на занятті. Що таке it-фішки й навіщо вони потрібні, можна дізнатися тут.

Режим «авіа» або «без звуку» може стати в пригоді не лише в школі, але і в інших місцях, де звук телефону може заважати іншим людям. Наприклад, театр, музей, кінотеатр.

  • Режим дня вдома та етикет

Дорослим слід домовитися з дитиною в який час ви проводите час разом, а коли дитина може пограти в ігри. Наприклад, з 19:00 до 20:00 — це час дитини за планшетом чи комп'ютером, лише її час, коли дитину не турбують, а з 18:00 до 19:00 — час вечері та спілкування з близькими, коли сім'я проводить час разом без гаджетів.

  • Якість контенту – це важливо

Дуже важливо, щоб гаджети для вашої дитини були не лише інструментом спілкування, а й інструментом пізнання світу. Якщо є можливість, виділіть 15-20 хвилин на день, щоб грати разом з дитиною в корисні ігри, що розвивають. Поясніть дитині, що таке плагіат в інтернеті, як правильно завантажувати матеріали з мережі. Також можна перетворити захоплення дитини на її хобі, і можливо, навіть на майбутню професію. Запишіть дитину на курси програмування, де вона зможе проводити час із користю. Список доступних курсів для будь-якого віку в IT-Univer можна знайти тут.

  • До 10 років – «батьківський контроль» у гаджетах

Звичайно, це не про те, щоб читати месенджери дитини та порушувати її особистий простір та кордони. Скажіть дитині, що ви їй довіряєте, але хочете подбати про її цифрову безпеку. Розкажіть як забезпечити безпеку в мережі: не розміщувати конфіденційну інформацію в мережі, адресу будинку, школи, не розповідати, що вдома немає дорослих. Докладніше про захист персональних даних можна дізнатися на сайті Київстар.

Як наочний приклад можна пограти з дитиною в гру і спробувати проаналізувати чужі фотографії та з'ясувати, що вони можуть розповісти про цю людину. Побудьте 15 хвилин Шерлоком Холмсом та Ватсоном зі своєю дитиною. Поясніть, що так зловмисники можуть використовувати інформацію із соціальних мереж у власних цілях. Увімкніть функцію батьківського контролю на телефоні дитини, щоб обмежити доступ до потенційно небезпечних сайтів. У наступній статті ми зберемо список ресурсів, які у цьому допоможуть.