Roblox VS Minecraft: Що краще обрати для дитини?

Roblox VS Minecraft: Що краще обрати для дитини?

Батьки часто не можуть визначитись, яка з ігрових платформ краще підходить для розвитку дітей, коли мова йде про Роблокс і Майнкрафт. Обидві гри відомі своїм величезним світом та безмежними можливостями, але чи можна використовувати їх не лише для розваг, але й для вивчення програмування та розвитку технічних навичок? Давайте розглянемо це питання разом.

Roblox: платформа для творчого розвитку та програмування

Roblox відомий своєю великою та активною спільнотою і безмежними можливостями для створення власних ігор, віртуальних світів та історій. Користувачі цієї платформи мають всі інструменти для того, щоб реалізувати свої творчі задуми завдяки програмуванню. В Roblox Studio використовується мова програмування Lua, завдяки якій, діти можуть познайомитись з основами програмування, розвинути логічне мислення та креативність. Вони можуть створювати свої власні ігри, додавати нові функції, а також спілкуватися з іншими учасниками спільноти.

На курсі Roblox Studio для дітей 6-7 класів в IT-Univer, учні знайомляться з усіма складовими розробки гри, як от:

  • основи програмування та мова Lua, алгоритми, функції та їх застосування;
  • створення та управління об'єктами, їхніми параметрами та взаємодією;
  • робота з 3D-моделями, анімацією, матеріалами, текстурами та ландшафтом, основи гейм-дизайну;
  • створення та використання власних моделей, скриптів і сценаріїв.

За весь курс діти створюють декілька власних ігор. Платформа Roblox Studio – це дуже вдалий вибір для дитини не лише для початку ознайомлення з програмуванням, а також для розвитку організаційних та лідерських навичок, командної роботи.

Minecraft: світ для творчості та дослідження

Minecraft – це одна з найпопулярніших комп'ютерних ігор у світі, в якій можна будувати свої власні світи з блоків, подібних до будівельних кубиків або Lego. Дитина зможе відчути себе «архітектором» у цифровому світі та побудувати замок, будиночок, парк розваг чи навіть місто. Гравці можуть створити практично будь-що, використовуючи різноманітність блоків і матеріалів: глину, камінь, дерево, руди та багато іншого.

Ця гра допомагає розвивати логічне мислення. Щоб створити складну структуру або вирішити головоломку, діти мають послідовно обмірковувати кожен етап.

Пісочниця Minecraft – це ігрове середовище, де діти можуть будувати та програмувати мовою Python, відомою своєю універсальністю. Можливість застосувати знання Python у грі – потужний двигун, який може мотивувати дитину вивчати цю мову програмування. Але тут важливо розглянути і недоліки. Python – це доволі складна мова програмування, тому вивчення цієї мови програмування в ігровому середовищі може відволікати увагу від тих задач і проблем, з якими діти можуть зіткнутися в реальному світі й обмежити їх уявлення про різноманітність застосування Python у інших галузях, окрім ігор. 

Хоча використання Minecraft для вивчення Python може бути захоплюючим та мотивуючим, важливо переконатись, щоб дитина під час такого навчання не забула про мету і не відволікалася від навчального процесу.  На погляд наших тьюторів, краще, коли досвід вивчення Python є частиною широкої та правильно побудованої програми навчання, яка охоплює різні аспекти.

Що ж краще вибрати для розвитку навичок програмування вашої дитини? 

Незалежно від того, яку платформу ви виберете для вашої дитини, важливо пам'ятати про те, що саме процес навчання та розвитку важливіший, ніж сама платформа. Обидві ці ігрові платформи можуть бути використані як ефективні інструменти для навчання та розвитку вашої дитини, якщо ви правильно підходите до їх використання та враховуєте інтереси дитини. І Роблокс, і Майнкрафт можуть бути корисними для розвитку різних навичок, але якщо ваша мета – познайомити дитину з програмуванням та створенням ігор, то ми в IT-Univer рекомендуємо почати з Roblox, щоб дитина мала уявлення про базові поняття програмування та інтерес до вивчення цього напрямку, а далі переходити до складних мов програмування, наприклад, Python