Сучасні діти та вибір професії

Сучасні діти та вибір професії

Часто невинне питання батьків «Ким ти хочеш стати?» викликає у підлітків тривожність. До 11-го класу у багатьох батьків уже сформовані очікування щодо своїх дітей, а дітям складно відповідати цим очікуванням і зрозуміти, чим вони дійсно хотіли б займатися в житті.

Згідно зі звітом Linkedin, 92% роботодавців вважають гнучкі навички (soft skills) важливішими за технічні. Вони виділяють креативність, уміння переконувати та спілкуватися з людьми, адаптивність, тайм-менеджмент.

Ринок праці дуже змінився, особливо після COVID-19. Сучасним дітям складно думати про конкретні професії не тільки через вік, а й через ті зміни, що відбуваються у світі. Структура ринку праці динамічно змінюється, багато професій зникає, а які з'являться на їхньому місці, поки що передбачити складно.

Обирати професію на все життя вже немає потреби. За прогнозами Марка Маккрінда, найдорослішим з покоління Альфа (народжені після 2010 року) доведеться за своє життя змінити 17 роботодавців у 5 різних сферах діяльності.

Ми зробили невелику добірку відео від TED, які будуть корисні підліткам та їхнім батькам:

Як знайти своє захоплення та зробити його своєю роботою, Емма Розен

Емма Розен доклала чимало зусиль, намагаючись знайти ідеальну роботу для себе. Вона спробувала 25 різних професій, перш ніж їй виповнилося 25 років.

Три головні думки з відео:

  • Пробуйте різні професії у різних галузях.
  • Подумайте про робоче середовище, в якому ви хочете працювати.
  • Важливо бути задоволеним роботою.

Чому  деякі з нас не мають єдиного покликання, Емілі Вапник

Коуч Емілі Вапник розповідає про «мультипотенційний» підхід. Вона пояснює, що відсутність єдиного покликання може бути дуже позитивною якістю, а не тим, про що батьки повинні турбуватися.

«Я ніколи не могла відповісти на запитання: ким ти хочеш бути, коли виростеш? І справа не в тому, що я не мала жодних інтересів, а в тому, що їх було надто багато. У школі я любила англійську, математику, мистецтво, я створювала веб-сайти та навіть грала на гітарі в панк-групі».

Емілі виокремлює три суперздатності «мультипотенціалів»:

  • Синтез ідей – залучаючи знання з двох чи більше галузей, на стику створюється щось нове та дуже цікаве.
  • Вміння швидко вчитися.
  • Здатність до адаптації.

Подивіться ці відео з дитиною, якщо зараз вона не може визначитися з професією, а люди навколо стверджують, що бути майстром струнних інструментів та психологом одночасно неможливо.