Як діти програмістів вивчають IT технології?

Як діти програмістів вивчають IT технології?

Цікаво розібратися, як справжні програмісти навчають своїх дітей IT-технологіям. Викладають самостійно або довіряють спеціальним IT-курсам? Ми поспілкувалися із командою харківської IT-компанії Cloud Works, щоби з’ясувати всі подробиці.

Чи ваша дитина вивчає IT?

  • Тетяна Ляшенко, PM

Так, цього року Софія (10 років) опанувала курс «Game Creator» в IT-Unver. Ми свідомо вирішили навчатися саме тут, бо до цього вона проходила випробувальний курс «Mind game creator» в Geek School, та нам сподобалася атмосфера такого навчання.

  • Олексій Ковальов, DB Team Lead

Так, сину вже двадцять років. Наразі він навчається в НТУ «ХПІ» на кафедрі «Комп’ютерна математика та аналіз даних», опановує напрям прикладної математики, розробляє невеликі мобільні застосунки. До цього навчався в IT-Univer.

  • Євген Чіковані, SRE Team Lead

Так, сину 13 років, він вивчає програмування на Python в IT-Univer.

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Дочка має 12 років, вона вивчає програмування та дизайн в IT-Univer.

Коли та як ви зрозуміли, що дитина має зацікавленість у програмуванні та інших напрямах IT?

  • Євген Чіковані, SRE Team Lead

Не можу сказати, що ми якось спеціально формували інтерес сина та його мотивацію. Швидше, відправили на навчання в IT-школу, щоби він спробував. У будь-якому випадку, корисно усвідомлювати, чи цікавий йому цей напрям, або краще розвиватися деінде.

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Я дізналася про IT-курси для дітей та вирішила спробувати. Зараз дочка самостійно вирішує, який із можливих напрямів вона б жадала вивчати.

  • Тетяна Ляшенко, PM

Я не створювала мотивацію до вивчення IT якось спеціально. Дочці це цікаво. Перший випробувальний курс Софі пройшла, коли була в літньому таборі. Там була можливість спробувати себе в різних темах та обрати ту, що до вподоби. Софія хвалилася дипломом, а після її повернення з табору, я помітила вогник у її очах.

  • Олексій Ковальов, DB Team Lead

Я помітив зацікавленість сина в старших класах. Спочатку Дмитро, як усі діти, полюбляв грати в комп’ютерні ігри, особливо в стратегії, що пов’язані з економікою та іншим. Потім він поринув у механіку ігор та почав розбиратися, як і що працює, як обробляються запити користувачів та інше.

Чому ви вирішили допомагати дитині в розвитку цікавості до IT?

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Все одно діти цілодобово сидять у гаджетах. Я подумала, що в такий спосіб зацікавленість до ігор можна трансформувати в щось більш корисне та практичне. Тим паче рівень шкільної інформатики не відповідає всім вимогам.

  • Тетяна Ляшенко, PM

Під час щоденних розмов із донькою я часто запитую, чи подобається їй таке навчання, чи є щось, що нецікаве. Не завжди яодержую однозначні відповіді. Але саме про створення ігор вона спілкувалася найохочіше. Софія знову і знову торкалася цієї теми, вона детально описувала, яку саме гру хочу створити, які там будуть герої, що їм потрібно буде робити за сценарієм. Так я зрозуміла, що дитина має багато запитань із теми «гейм-девелопменту». Тому я вирішила дати дочці можливість поглибитися в тему, що їй так цікава. Запропонувала на початку вивчити мову програмування Scratch. Софія погодилася.

Що саме ви зробили після усвідомлення цікавості дитини?

  • Євген Чіковані, SRE Team Lead

Не те, щоби ми прямо усвідомили, що сину це дійсно цікаво. Просто він став розказувати про майбутню професію програміста без належного розуміння, що саме це позначає. Саме тому ми записали його в IT-школу. Щоби він сам зрозумів, чи його це тема.

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Загалом, я нічого не зробила. Просто розповіла про позашкільні можливості вивчати IT, ну й забезпечила фінансування. Якщо я дізнаюсь про нові школи або напрями, ми обговорюємо та вирішуємо, що саме буде найкращим варіантом для нас. Іноді я допомагаю дочці із розв’язанням практичних завдань. Наприклад, заархівувати або розархівувати файл, встановити додаток або розібратися, як із ним працювати.

  • Тетяна Ляшенко, PM

Звісно, я вирішила довірити Софію професіоналам та почала пошуки IT-школи, де можна опанувати навчальний курс створювача ігор. До IT-Univer ми потрапили завдяки «Дню відчинених дверей». Нам сподобалося та ми вирішили тут залишитися. А ще ми продивляємось із дочкою навчальні відео, якщо в неї з’являються додаткові питання або ідеї. Наприклад, нещодавно вона забажала створити справжній мультик.

  • Олексій Ковальов, DB Team Lead

Я просто заохочував його захоплення математикою і програмуванням. А далі — він уже сам.

Чи звертаєте ви увагу на навчальний процес?

  • Євген Чіковані, SRE Team Lead

З початку курсу ми трохи допомагали сину, особливо під час перших уроків. Наразі інколи переглядаємо навчальну програму, яку іноді хочеться дещо скоректувати, але загалом не втручаємося.

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Якоїсь особливої уваги не звертаю. Намагаюсь допомогти, якщо дочка цього потребує. Також намагаюсь відстежувати, чи цікаво їй це.

  • Тетяна Ляшенко, PM

Завжди уточнюю, чи подобається Софії навчання. Також прислухаюсь до рекомендацій викладача, на що потрібно звернути увагу, бо я цілком довіряю професіоналам і для мене важливо, чи засвоює дитина курс. Але ми маємо за правило те, що виконання домашнього завдання — це цілком відповідальність Софії, вона має впоратися з цим самостійно.

  • Олексій Ковальов, DB Team Lead

Наразі рівень освіти Дмитра набагато вищий за мій. Тому я просто інколи цікавлюсь: «Як справи?».

Як гадаєте, чи пов’язана зацікавленість дитини програмуванням із вашою роботою?

  • Євген Чіковані, SRE Team Lead

Так.

  • Броніслава Кантемірова, Developer

Точної відповіді на це питання я не знаю. Гадаю, що так. Дочка іноді каже, що їй було б цікаво працювати в IT, як мама. Я не планую її відмовляти. Світ сучасних технологій дуже різноманітний, сподіваюсь, вона зможе знайти в ньому щось цікаве для себе.

  • Тетяна Ляшенко, PM

Я часто помічаю в Софії своє віддзеркалення. Зазвичай, вона завжди цікавиться та розпитує: чим я займаюсь. Каже, що хотіла б бути схожою на мене. Донька також звертає увагу на інших учасників команди, на атмосферу в офісі, бо часто «працює» разом зі мною. Тому вважаю, що зацікавленість дитини пов’язана із моєю діяльністю. Ну а, власне, напрям «Game creator» обирає за своїми інтересами.

  • Олексій Ковальов, DB Team Lead

Найімовірніше, не без того. Тим більше я можу поділитися досвідом, як програмування зазвичай відбувається в житті.

Можливо, ці історії допоможуть вам прийняти рішення й допомогти дитині зорієнтуватися у світі сучасних технологій. Якщо у вас є якісь питання до батьків, обов’язково задавайте. Ми все передамо й опублікуємо відповіді.