Жінки в історії ІТ-індустрії

Жінки в історії ІТ-індустрії

Cьогодні у статті згадаємо найвідоміших жінок в історії ІТ-індустрії. Жінки в IT відіграли значну роль в розвитку, створенні нових інновацій та впровадженні їх у практику. Навіть у складні часи вони змогли знайти своє місце в індустрії та здійснити значний вплив на її розвиток.

Ада Лавлейс

Ада Лавлейс — описала алгоритм обчислення чисел Бернуллі на аналітичній машині Беббіджа. Вважається, що так Ада написала першу у світі комп’ютерну програму. Саме завдяки цій роботі Ада й отримала звання першої в історії програмістки. Також Ада Лавлейс була першою людиною, яка прогнозувала, що комп’ютери можуть бути використані не тільки для обчислень, але й для створення музики, графіки та інших креативних завдань.

Грейс Хопер

Грейс Хопер — одна з найбільш відомих жінок в історії комп’ютерів. Вона розробила перший компілятор для комп’ютерної мови програмування, розвинула концепцію машинно-незалежних мов програмування, що призвело до створення COBOL, однієї з перших високорівневих мов програмування. Їй приписується популяризація терміна debugging для усунення збоїв у роботі комп’ютера. Через численні досягнення і високий чин у флоті її іноді називають «Дивовижна Грейс».

Хеді Ламар

Хеді Ламар — австрійсько-американська акторка, яка здобула визнання за розробку спільно з Джорджем Антейлом технології для захисту радіотелекомунікаційних систем у часи війни. Цей винахід дав можливість передавати сигнали без перешкод та збільшувати швидкість передачі даних. Також ця розробка стала основою для сучасного Wi-Fi та Bluetooth з'єднання. До речі, батьком Хеді Ламар був банкір зі Львова, а мати походила із Будапешта.

Карен Спарк Джонс

Спеціалізувалась на обробці мови та інформації в Кембриджі. Значно випередила час, коли написала у 1964 році дисертацію на тему «Синонімія і семантична класифікація». На жаль, опублікували працю аж через двадцять років в статті про штучний інтелект в Единбурзькому університеті. На той час Карен вже була президентом Асоціації комп’ютерної лінгвістики. На роботи Карен навіть зараз спираються під час розробки штучного інтелекту, а її пристрасть до роботи досі надихає багатьох жінок у всьому світі на нові звершення.

Марісса Майєр

Після закінчення Стенфорда та отримання ступеня зі штучного інтелекту, в 1999 році вона стала 21-м співробітником стартапу Google. Її ідеї та напрацювання лягли в основу створення Google-карт, новин. Після цього покинула компанію заради того, щоб стати головним директором Yahoo! та однією з найвпливовіших жінок світу.

Упродовж історії ІТ-індустрії, жінки доводили свої здібності та знання у цій галузі, незважаючи ні на що. Сьогодні ми маємо набагато більше можливостей завдяки впливу та навичкам жінок, про яких ми розповіли у цій статті.